РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕНИКА АНЕ БЕШЛИЋ У СУБОТИЦИ

Споменик Ане Бешлић Група  постављен је 1965.  испред дечјег диспанзера у улици Ђуре Ђаковића 14 у Суботици, који се звао медицински центар Мајка и дете

Временски услови утицали су да се композиција поломи, јер је у пукотине од вештачког камена улазио мраз и разорно деловао на материјал скулптуре. Поломљену скулптуру почистили су радници обезбеђења, што је пресудило да споменик нестане са постоља 1995. године. 

Вајарско дело Група је било излагано у Суботици,  Београду и у Венецији, пре него што је постављено у јавни простор У данашње време реткo виђамо уметничке форме у простору, које нису намењене обележавању важних јубилеја, историјских догађаја или ратова. Уметничка скулптура у јавном простору је ретка појава, што Ану Бешлић сврстава у уметнике који су посебно важни за историју уметности, као и за историју града.

Скулптуру Група, направљену у стилу асоцијатовне форме, грађани називају мајка са децом. Није случајно што се нашла управо испред овог објекта где је смештена акушерска и педијатријска амбуланта у Суботици. Настојање да се овај споменик врати у јавни простор уродило је плодом након непуних 30 година.

Током истраживања откривено је да постоји идентична реплика ове скулптуре коју је Ана Бешлић поклонила Дому здравља Нови Београд у Толбухиновој улици. Ливац је преузео калуп са скулптуре у Београду, а затим је у радионици у Суботици одливена нова скулптура од вештачког камена. Након ливења, фигура је површински обрађена и монтирана на постојећој локацији. Дотрајали постамент, окрњен и ишаран графитима замењен је новим бетонским језгром, кога чека облагање. 

Радове је финансирало Јавно предузеће за управљање путевима, становањеи урабнизмом Суботица, извођач је био Кристал 063 у сарадњи са Арт ливцем из Субтотице, а надзор је вршио МЗЗСК Суботица.

Др Маја Ракочевић Цвијанов – саветница вајарка конзерваторка

Did you like this? Share it!

0 comments on “РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕНИКА АНЕ БЕШЛИЋ У СУБОТИЦИ

Comments are closed.